Vieren van het Leven

2014-05-29-iStockHuffPostCelebrationMay2920142-thumb[1]“People of our time are losing the power of celebration. Instead of celebrating we seek to be amused or entertained. Celebration is an active state, an act of expressing reverence or appreciation. To be entertained is a passive state – it is to receive pleasure afforded by an amusing act or a spectacle… Celebration is a confrontation, giving attention to the transcendent meaning of one’s actions.

          ~ Abraham Joshua Heschel

Vieren van het leven is één van de universele behoeften op mijn overzicht met gevoelens en behoeften. Iets wat mensen nodig hebben dus. Vier jij weleens bewust het leven? In Communiceren met Compassie maken we geen onderscheid tussen negatieve en positieve gebeurtenissen. Wel is het zo dat bepaalde gebeurtenissen of gedragingen die wij hebben in meer of mindere mate onze behoeften vervullen. Stilstaan hierbij is wat ik vieren van het leven noem. Dit bestaat zowel uit vieren van wat ons leven verrijkt als het vieren van verlies, ofwel rouwen.

Bekwaamheid met compassie naar jezelf
Een eenvoudige manier om bij je intentie te blijven om een  geheel nieuwe taal te leren en dit te blijven volhouden is om dagelijks met je partner of met een oefenmaatje het vieren en rouwen te oefenen, hetzij in een persoonlijk gesprek, per telefoon, of zelfs per e-mail. Hoe klein of ogenschijnlijk onbelangrijk dit ook lijkt, dit dagelijkse ritueel helpt je om je bewustzijn te trainen de basisstappen van Geweldloze Communicatie toe te passen en helpt je tegelijkertijd om je bewust te worden van je eigen gedrag.

Vieren
Had je bijvoorbeeld een fijn gesprek met iemand waar het contact vaak moeizaam mee verloopt? Of dacht je er vandaag op tijd aan om eerst aan  zelfconnectie te doen ipv. gelijk te reageren?  Merkte je bijvoorbeeld dat je ineens voor jezelf opkwam waar je vroeger niet had tegengesputterd? Dit zijn allemaal situaties waar je lering uit trekken zonder jezelf op de borst te kloppen. Hoewel jezelf prijzen en tijdelijke ego-boost kan geven die even lekker is voor je zelfvertrouwen, blijkt dit vaak heel wankel. Wanneer het dan eens wat minder gaat is de kans er dat je dat vertrouwen weer makkelijk kwijt bent en ontmoedigd raakt.  Vieren in de definitie van Communiceren met Compassie is wezenlijk anders. Je staat dan stil bij wat er gebeurde in het moment, welke gevoelens dit voor je opriep en welke behoeften werden vervuld. Op deze manier reflecteren op de situatie resulteert niet in een opgeblazen ego maar in gevoelens van dankbaarheid en waardering.

Rouwen
Ook verliezen kun je vieren. Rouwen is het proces waarbij je met dezelfde stappen reflecteert. Nu ligt echter je focus op het verbinden met de onvervulde behoeften. Het gaat dus niet om zwelgen in wat er fout ging of jezelf over de kop slaan voor wat er mis ging. Maar over het reflecteren op de situatie, onderkennen van je gevoelens van treurnis en beseffen wat je graag anders had gewild. Dit leidt vaak tot duidelijkheid over wat er belangrijk voor je is, wat je nodig hebt, waar je meer van wil in je leven. Wat kan leiden tot concrete verzoeken waarmee je je leven fijner kunt maken. Een fijnere en effectievere manier om groei en ontwikkeling in jezelf te verankeren dan jezelf innerlijk uitschelden omdat je je weer eens in de problemen werkte.

Tip:
Hoe vaak sta jij stil bij je behoefte aan vieren van het leven? Beschrijf voor jezelf eens of deel met een oefenmaatje een situatie die je wilt vieren door je waarnemingen zonder oordeel te beschrijven en de behoefte(n) die vervuld werd(en). Beschrijf vervolgens met behulp van hetzelfde proces een situatie die je betreurt, echter nu met de behoeften die niet vervuld werden. Mijn spiekbriefje met gevoelens en behoeften kun je gebruiken als hulpmiddel.

Ik ben erg benieuwd of je hiermee uit de voeten kunt. Of je misschien geïnspireerd bent om vaker stil te staan bij je behoefte om het leven te vieren, of dat je wellicht nog vragen of twijfels hebt. Ik hoor graag van je, je kunt hieronder (⇓) je reactie kwijt.

Geef een reactie

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.