Observeren ≠ Evalueren

Quotation-Jiddu-Krishnamurti-judgement-intelligence-self-ability-Meetville-Quotes-55923“Observeren zonder oordeel is de hoogste vorm van menselijke intelligentie.”

          ~ Jiddu Krishnamurti

Als je kunt waarnemen zonder de situatie te evalueren, analyseren of beoordelen vergroot je de kans op verbinding met de ander. Waarnemen is het beschrijven van hetgeen je observeert in de situatie waarop je reageert zonder enige interpretatie of invulling.

Bijvoorbeeld, als ik tegen mijn zoon zeg: “Je bent een sloddervos, …” dan is de kans groot dat hij daar kritiek in hoort en zichzelf gaat verweren. Ofwel door in de verdediging te gaan, of door zich af te sluiten van mij.

Als ik daarentegen een zuivere waarneming doe zoals: “Toen ik de gang inliep struikelde ik over je laarzen die op de grond lagen.” is de kans kleiner dat mijn zoon een beschuldiging of kritiek hoort waardoor hij meer open zal staan om met mij in gesprek te gaan over de situatie.

Voor mijn man geldt hetzelfde. Wanneer ik zeg: “Je luistert nooit naar me!” is de kans meteen erg klein dat hij nog zin heeft om mij te horen.

Begin ik daarentegen met een waarneming zoals: “Ik merk dat ik erg vol zit en zie dat jij achter je laptop zit terwijl ik graag even wil praten,…” is de kans groter dat hij mij kan horen en zelfs gewillig zal zijn om naar mij te luisteren.

Tip:
Probeer deze week je interacties met anderen te beginnen met een waarneming in plaats van een evaluatie van de situatie die kan worden gehoord als beschaming, beschuldiging of kritiek. Dit doe je door te uiten wat je observeert (wat je hoort of ziet) zonder enig oordeel, analyse of interpretatie.

Ik ben erg benieuwd hoe het je afgaat. Of je ergens tegenaan loopt, of al meteen meer verbinding ervaart. Is er nog iets onduidelijk of heb je een vraag over dit onderwerp? Laat het me weten hieronder (⇓) in een reactie!

Meer berichten over waarnemen:

Geef een reactie

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.