Thuiskomen bij elkaar...

Een partnerrelatie is bij uitstek een plek waar persoonlijke thema's steeds opnieuw naar boven komen. Ook al is de aanleiding steeds anders, je zult vast bepaalde reacties en patronen herkennen waar je elke keer weer in terechtkomt. De meeste mensen kiezen een partner die onbewust dezelfde beleving terugspiegelt die ze kennen uit hun kindertijd. Idealiter hebben jij en je partner inmiddels wel meer zelfbewustzijn, emotionele intelligentie en communicatievaardigheden dan toen jullie kind waren. Dit betekent dat er nu een kans is om van je relatie een plek van heling en transformatie te maken.

Herken je dat? Een groot verlangen naar verbinding, diepgang, eerlijkheid en groei? Naar een relatie waarin alles er mag zijn: meningen, verschillen, gevoelens, pijn, verlangens? Maar op de één of andere manier blijft het moeilijk om die echte, meest kwetsbare eerlijkheid bij elkaar te uiten. Je merkt ongemakkelijkheid bij jezelf of wil je partner niet kwetsen, waardoor je jezelf afsluit, het toch maar weer voor je houdt. Waardoor je je alleen voelt met je verlangen naar verbinding, ook al kun je misschien niet echt benoemen wat er mist.

In deze jaaropleiding zullen trainers Jort Bijleveld en Astara Lieuw-On, je meenemen op reis. Het wordt een ontmoeting met de ander zoals je jouw partner nog niet eerder bent tegengekomen. We leren je hoe je de overtocht maakt naar degene bij wie je jezelf het meest kunt ontwikkelen, die je helpt om meer en meer jezelf te worden. Zodat je samen kunt groeien in liefde.

Aan de slag volgens deze 3 peilers

Communiceren met Compassie

Je leert welke taal en manier van denken zorgt voor verwijdering en frustraties, wat Geweldloze Communicatie is en hoe je dit communicatiemodel in kunt zetten om nader tot je partner te komen. Zo oefen je met vragen om wat je nodig hebt zonder te chanteren met gevoelens, overhalen, manipuleren of dwingen. En met hoe je Nee kunt zeggen zonder je partner te kwetsen en hoe je een 'Nee' kunt horen zonder gekwetst te raken. Ook oefen je hoe je er werkelijk kunt zijn voor je partner op moeilijke momenten door empatisch te luisteren, écht diepgaand luisteren tussen de regels door.

Radicale eerlijkheid

Je zult ontdekken wat er voor nodig is om helemaal jezelf te kunnen zijn in je relatie. Hoe sta je voor je behoeften zonder over de gevoelens van de ander te lopen? Je leert hoe je kwetsbare eerlijkheid kunt uiten, delen wat er in je leeft op een manier die je partner kan horen. Dit begint met zelfcompassie, leren omgaan met je eigen emotionele triggers, schuld, schaamte, boosheid en andere lastige gevoelens. Zodat je ze niet langer weg hoeft te stoppen of afreageren op je partner, maar kunt gaan uiten op een manier die verbinding brengt.

Helende dialoog

In onze triggers met onze partners ligt een enorm potentieel aan heling verborgen. Je leert je innerlijke wonden omarmen en transformeren. Niet eenzaam en afgezonderd, in je eentje op een meditatiekussen, maar ín de dialoog met je partner. Je leert luisteren naar je partner op een manier die jullie nader tot elkaar brengt en ook jij wordt helemaal gehoord. Onuitgesproken zaken of terugkerende thema's tussen jullie kun je dan eindelijk tot verzoening brengen. Samen komen jullie tot duurzame oplossingen die voor jullie beiden werken.

caret-down caret-up caret-left caret-right
Arjan Ondernemer
Ik wil jullie heel erg bedanken, het was zo bijzonder. Als ik kijk hoe ik binnenkwam op vrijdag en hoe ik zondag weer wegging; er is echt iets wezenlijks in mij veranderd. Ik voel veel meer zekerheid en veiligheid in mijzelf, een kracht. Waar ik niet voor hoef te werken, maar die is er gewoon... Kracht en vertrouwen. Terugkijkend op het weekend had ik veel verlangens, ik had veel behoefte aan veiligheid en verbinding, maar ook aan plezier, lol en ontspanning. En al mijn behoeftes zijn, synchoniciteit, precies op het juiste moment, vervuld. Het is wonderlijk! Ik ben jullie heel dankbaar dat jullie dit hebben kunnen bieden,en dat ik hier deel van heb mogen uitmaken.

Dit komt er allemaal aan bod

Je oefent in het mindful verbinding te maken met je diepere lagen. Je komt meer uit je hoofd en in verbinding met je lichaam. We oefenen in het omgaan met lastige emoties en leren onze diepste en tederste behoeften kennen. Ook kijken we naar kernovertuigingen en leer je praktische toepassingen voor zelfcompassie.
We gaan oefenen met kwetsbare eerlijkheid. Hoe vraag je je partner om wat je wilt? En hoe geef je op een verbindende manier feedback? Ook kijken we naar affectiviteit en omgaan met grenzen op allerlei terreinen. Na dit weekend kun je Nee zeggen zonder te kwetsen en Nee horen zonder in pijn te raken.
Hoe ga je om met verplichtingen van alledag en invloeden van buitenaf? Waar vind je de balans tussen vrijheid en commitment? Kun je staan voor wat je wilt zonder te eisen of op te geven? En hoe transformeer je schuld, schaamte en plichtsgevoel tot creativiteit en samenwerking?
Hier leer je het krachtige verzoeningspotentieel van de Geweldloze Communicatie kennen. Je leert stap voor stap hoe je jouw relatie kunt transformeren, conflicten bevredigend kunt oplossen en hoe je oude pijn samen kunt ontstijgen door heldere en eerlijke communicatie.
Een midweek of lang weekend aan boord met als enige doel: elkaar weer helemaal terugvinden. Én je laten meenemen door de wind en stroom. Er is ruimte om samen te genieten, maar ook om af en toe alleen te zijn op het voordek of voor een wandeling op een eiland. De bestemming ligt niet vast, we kijken per dag waar we naartoe gaan.

En dit levert het je op!

• harmonieuzer omgaan met verwijderend taalgebruik (verwijten, oordelen, slachtofferschap, kritiek etc.)
• echt eerlijk en trouw aan jezelf zijn zonder de verbinding te verliezen
• makkelijker kunnen omgaan met de emoties en intensiteit van je partner
• echt kunnen luisteren naar elkaar voor dieper begrip en helderheid
• kunnen vragen om wat je nodig hebt op een manier die niet eist, dwingt of overhaalt
• samen komen tot win-win oplossingen die duurzaam voor beide partners werken
• met compassie kunnen uitspreken en horen van een 'Nee'
• onvoorwaardelijk kunnen geven en ontvangen van dankbaarheid en waardering
• een diep verankerde ontspannen verstandhouding met jezelf en je partner
• de innerlijke ruimte en concrete vaardigheid om je compassievol met je partner te verbinden
• de vaardigheid om je keer op keer met jezelf te verbinden, in elke omstandigheid
• je hebt het verzoenende effect van een ‘helende dialoog’ ervaren en je kan dit nu bewust inzetten om ‘oude wonden’ te blijven helen

Klik op de knop hierboven om je plek te reserveren

Jort & Astara

Wij werken en leven nauw samen, vanuit een gedeelde intentie om samen te spelen, leren, lachen, huilen, het grote avontuur van het leven aan te gaan. Wij staan in onze relatie voor het open en radicaal eerlijk delen van onze diepste gedachten en gevoelens en werken er continu aan om elkaar daarin zo volledig mogelijk te kunnen accepteren en ontvangen. En hebben daarin al de nodige hobbels genomen.

Deze intentie drijft niet alleen ons partnerschap maar al onze relaties en ons werk. Met iedereen om ons heen streven we ernaar om contact te maken vanuit kwetsbaarheid, veiligheid en verbinding. Zo weten wij elke keer weer een zo veilig mogelijke setting te creëren, waar voor iedereen ruimte is om gezien en gehoord te worden. Bovenal willen wij dat je bij ons een plek van oprechte aanwezigheid kunt vinden.

Astara is coach, trainer en mediator en heeft al honderden ouders getraind in de vaardigheden en mindset om echt onvoorwaardelijk te blijven in de omgang met kinderen en weg te blijven van straffen en belonen, manipulatie, beschamen of beschuldigen als opvoedmiddelen. Vooral in die momenten waarop kinderen precies hun knopjes weten te vinden. Haar hiermee opgedane ervaring met het omgaan met triggers, traumawerk en heling helpt haar nu haar vastzittende patronen in intieme relaties te doorbreken, te helen van oude pijn en om onvoorwaardelijke liefde meer en meer in de praktijk te leven.

Jort is een gepassioneerde coach en mediator, die al jarenlang met groepen werkt. Zijn kracht ligt in het mensen ondersteunen bij verbinding, met zichzelf en met elkaar, door te werken vanuit empathie en kwetsbare eerlijkheid. Soms confronterend, maar altijd liefdevol, op maat met wat er leeft en wat zich aandient in het moment. Hij kan goed tot de kern komen en conflicten oplossen, waarbij alle partijen gehoord en erkend worden. Die drive brengt hij nu in voor het verstevigen van partnerrelaties, als stevige basis voor een hecht en veilig gezin waarin verschillen er mogen zijn én diepe verbinding kan worden ervaren.

Wij zijn beiden Internationaal Gecertificeerd Trainer bij het Center for Non Violent Communication en lid van de Nederlandse Geweldloze Communciatie Kring.

Wie, wat, waar, wanneer, en hoe?

Voor wie?
Deze jaartraining is voor stellen, partners, setjes, die aan hun persoonlijke thema's rondom relaties willen werken en samen willen groeien in liefde. En dit gedachtegoed willen blijven leven in het samenzijn met hun partner. Je wordt je uitgenodigd om jezelf te herontdekken. Om te verkennen waar je verlangen ligt. En hoe je dit kenbaar kan maken aan je partner. Misschien heb je consessies gedaan, die niet meer passen bij wie je bent. En je partner misschien ook. Een mooie kans om elkaar op een dieper niveau te leren kennen.

In een interactieve en veilige leersetting worden jullie uitgenodigd om te werken aan situaties uit je eigen leven. We zullen aan de hand van oefeningen gebaseerd op Geweldloze Communicatie zoals rollenspellen, werkbladen, lichaamswerk en mindfulness, inzichten en vaarigheden verkrijgen waarmee je het gedachtengoed van onvoorwaardelijke liefde kunt gaan integreren in je dagelijks leven.

Waar en wanneer?
De jaartraining beslaat 26 dagdelen verdeeld over 5 weekenden (waarvan de laatste optioneel):

  • Verbinden met jezelf
  • Verbinding met je partner
  • Verbinding met de buitenwereld
  • Helende dialoog
  • een lang weekend of midweek zeilen in juni/juli/augustus 2019

Het eerste weekend gaat van start zodra er voldoende aanmeldingen zijn. Momenteel zijn er al een paar koppels die graag willen beginnen, dus meld je bij interesse met het aanmeldformulier verderop deze pagina. Zodra er 4 koppels zijn gaat er een nieuwe jaartraining door. In overleg kiezen we data voor de weekenden die voor alle deelnemers haalbaar zijn.

Hoe en wat?
De weekenden starten met een gezamenlijk diner om 19:00 waarna we op de zaterdag en zondag met elkaar werken aan de verschillende thema's. Tevens is er ruimte voor community tijd en vrij programma of voorstellen van deelnemers. We zullen samen koken, eventueel dansen of een ander avondprogramma en er zijn volop wandel mogelijkheden in de kasteeltuin, bos en rivierengebied.

Je wordt verwelkomd in een warme groepsruimte waar we met elkaar leven en leren. We beschikken deze dagen over een prachtige locatie, een verbouwd boerderijtje met harmonieuze groepsruimte en vloerverwarming, gezellige woonkamer met houtkachel, keuken en 10 slaapplaatsen die van elkaar gescheiden zijn met kamerschermen. Voor meer info: Klik hier.

Om de prijs schappelijk te houden en om samen de volle ervaring van het leven in een Geweldloze Communicatie community te kunnen beleven nemen alle deelnemers deel aan het inkopen van de boodschappen, verzorgen van de maaltijden, de dagelijkse opruim en de eindschoonmaak. Dit vraagt van ieder maximaal 30 minuten inzet per dag op vrijwillige basis en plannen wij samen rondom de workshops zodat je hiervan niets hoeft te missen. De maaltijden zullen we met elkaar delen, als een gecoördineerde potluck, zo is er altijd iets dat in jouw dieet past en je zelf kunt bepalen hoeveel je hieraan wil uitgeven.

Rond het jaar mooi af met een verbindend zeilweekend!
Optioneel kun je aanvullend nog een zeilretraite boeken tegen een gereduceerde prijs. Hierbij begeleiden wij jullie intensief met een thema waar je nog wat mee verder de diepte in zou willen gaan en krijg je daarbij één op één coaching. Maar vooral is onze boot de aangewezen plek om jezelf en elkaar op een andere manier te leren kennen. Samen in het hier en nu te zijn. Je kunt de hele dag alleen voorop de punt zitten dromen, aan het roer zitten, een frisse duik nemen, met elkaar verdiepende gesprekken voeren, slap ouwehoeren, zeilen hijsen, slapen in het knusse vooronder, een spel spelen, samen koken etc.

De datum hiervoor prikken we samen in overleg en kan in de maanden juni, juli en augustus. We zullen een lang weekend of midweek met elkaar door Nederland zeilen, op IJsselmeer of Waddenzee. De retraite is met inbegrip van logies, diesel en havenkosten. De maaltijden delen we samen. Zo houden we de prijs schappelijk en beleven we samen de volle ervaring van het leven in een mini Geweldloze Communicatie community. We stemmen in respectvolle dialoog af hoe we de zeilretraite inrichten op een manier die voor iedereen werkt.

Doe je mee?

Kies voor alleen het jaarprogramma of aanvullende koppelscoaching

Liefde = Luisteren
Jaarprogramma
€1100 - €1600
op basis van gunnen en kunnen

✔ 4 weekenden logies in Neerrijnen

✔ Thee, koffie, snacks en leermaterialen inclusief

✔ Kleine jaargroep (maximaal 10 personen)

✔ 12 dagen training met gecertificeerde trainers

✔ Onderdeel van een inspirerende community

✔ Praktische spiritualiteit en diepgang in je relatie

Liefde = Luisteren Plus
Jaarprogramma & Zeilretraite
€1600 - €2200
op basis van gunnen en kunnen

✔ 4 weekenden logies in Neerrijnen

✔ Thee, koffie, snacks en leermaterialen inclusief

✔ Kleine jaargroep (maximaal 10 personen)

✔ 15 dagen training met gecertificeerde trainers

✔ Onderdeel van een inspirerende community

✔ Praktische spiritualiteit en diepgang in je relatie

✔ Midweek of lang weekend zeilen op IJsselmeer en Waddenzee.

✔ Samen genieten (evt. koppelcoaching)

"Marshall Rosenberg provides us with the most effective tools to foster health and relationships. Nonviolent Communication connects soul to soul, creating a lot of healing. It is the missing element in what we do."

~ Deepak Chopra

Veelgestelde Vragen

Jaartraining

Je bijdrage voor deze training vragen wij pas achteraf. Je hebt bij aanmelding dus nog minimaal een half jaar om zelf te sparen hiervoor. Om je plek in de training te reserveren en onze kosten vooraf te dekken, vragen we je wel om een aanbetaling te doen.

De workshops zijn praktijkgericht en gevarieerd. Korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met ervaringsoefeningen en wij gebruiken veel verschillende werkvormen. Deze zijn zo gekozen dat het geleerde direct in het dagelijks samenzijn met je partner praktisch toepasbaar is.

Onze jaartraining is geen cursus, het gaat niet over het overbrengen van kennis. Het is de bedoeling dat je als stel meteen zelf aan de slag gaat met jullie eigen groeiproces. Wij reiken jullie oefeningen en vaardigheden aan en je krijgt de ruimte om deze meteen uit te proberen en ervaren. Zo doe je tijdens de weekenden meteen jouw eigen persoonlijke inzichten op en groei je nader tot elkaar als partners. Jullie maken, met onze ondersteuning, gelijk een begin met het transformeren van jullie relatiepatronen. Dit vraagt dus wel dat jullie allebei actief meedoen, maar is géén vereiste. Het is ons dringende verzoek dat ieder diens behoeften volgt en daar zelf verantwoording voor neemt. Dit kan op het vlak van ontspanning zijn en dan kun je er ook ervoor kiezen alleen de informatie die wij je aandragen tot je nemen ter inspiratie. Bij elke oefening is het aan jezelf om te kiezen of je mee wil doen. Er is geen dwang en zowel oog voor de behoeften van de groep, die van jullie als stel en voor die van ieder individu.

De stof is gemakkelijk om te begrijpen, maar het kunnen gebruiken ervan vraagt tijd. Het voordeel van een jaartraining is dat die tijd er is om te integreren, de inzichten in je lijf te laten zakken en om thuis eventueel met je partner te oefenen. Dus zelfs als je tijdens de workshops zelf kiest om niet heel actief mee te doen zul je merken dat de training als geheel, alleen al door aanwezig te zijn, veel positieve impact op jullie relatie zal hebben.

Category: Jaartraining

Er zijn mensen die Geweldloze Communicatie zien als een spirituele beoefening, een manier om in het leven te staan. En je kunt het heel goed gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Maar wij zullen het tijdens de jaartraining niet gaan hebben over auras, engelen en stralingen. We werken met wetenschappelijk onderbouwde concepten die je waarschijnlijk al bekend zijn. En het is ook niet vaag of abstract. Voor ons is Geweldloze Communicatie het meest concrete en praktische gereedschap om relaties te verbeteren en wij passen dit zelf toe in ons dagelijks leven als liefdespartners. We werken met een overzichtelijk model en heldere stappen. Het beperkt zich niet tot een meditatiekussen of afgezonderde retraite maar is meteen te gebruiken in je dagelijks leven en in al je interpersoonlijke relaties. Op deze manier helpt het je bij bewustwording en persoonlijke groei. Handvatten voor hele praktische spiritualiteit dus.

Dat gezegd hebbende gaat Geweldloze Communicatie wel over verbinding, vraagt het een zekere kwetsbaarheid en wordt er gesproken over gevoelens. Je krijgt het van ons niet op een mechanische manier aangeleerd, maar als iets dat authentiek doorvoeld is. Je leert uit te drukken wat er werkelijk in je omgaat, te spreken vanuit je diepste waarden. En daarbij zijn ontspanningsoefeningen, meditaties en visualisaties ondersteunend. Als je je hier niet prettig bij voelt of het niks voor je is zou het zo kunnen zijn dat je het zal beoordelen als ‘zweverig’. Je bent bij elke oefening vrij om te kiezen of je die wel of niet mee wilt doen. Dus als iets voor jou te spiri-wiri, swami-bami gedoe is kun je dit gewoon laten liggen, niemand zal je daar raar op aankijken.

Bij het thema ‘heling’ zou je misschien kunnen denken dat deze training bedoeld is voor stellen die met allerhande problematieken te kampen hebben of in een crisissituatie zitten. Een training is hier echter niet de juiste setting voor, en onze jaaropleiding is ook nadrukkelijk geen vervanging voor therapie. Je leert een manier van contact maken met elkaar die de kans op samenwerking en harmonie vergroot, er is ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en meer wederzijds begrip. Dit alles komt ten goede aan de geestelijke gezondheid en emotionele hygiëne. De heling zal echter niet gaan over behandeling van psychische stoornissen.

Wat wij bedoelen met heling is het doorbreken van oude patronen van reageren, het loslaten van onbewuste gevoelens van onmacht en wrok en het groeien in persoonlijk leiderschap door het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens en behoeften. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en een hele krachtige manier is door transformatieve rollenspellen. Door in een veilige setting te spelen met thema’s, situaties waarin we gekwetst werden door onze partner of een gebeurtenis in het verleden, kun je ruimte in jezelf maken om bewuster te reageren hierop, in plaats van uit kindpatronen. Vooral wanneer dit met steun, verbinding en liefdevolle aanwezigheid van anderen gebeurt en tot dialoog leidt, geeft dit blijvend veranderde inzichten. De heling die dan plaatsvindt is dat hetgeen dat bevroren leek in het verleden, aan het licht kan komen in het hier en nu. Dat het oude verhaal uitgesproken kan worden en verwerkt zonder afreageren, schuld, schaamte, dwang, boosheid, naar binnen slaan als depressie of andere tragische manieren en automatische reacties.

Heling betekent dus niet dat er iets mis is met je relatie. Heling betekent vooral samen groeien en bewuster worden.

Category: Jaartraining

Het is niet mogelijk om losse weekenden te volgen. Voor de integriteit van het geheel en de opbouw van wat we je willen leren is het belangrijk dat je het hele jaartraject volgt. Ook willen we met elkaar veiligheid en verbinding opbouwen, een community zijn voor langere tijd. We beginnen met elkaar en we eindigen met elkaar. Het is een intens traject waarbij je met jezelf, je partner en met elkaar de diepte in gaat.

We geven wel losse dagworkshops voor stellen. Kijk in de trainingskalender voor de eerstvolgende, of laat het ons weten als je er graag één zou willen organiseren met ons.

Kandidaten die ervoor kiezen om zich internationaal te laten certificeren door het Center for Nonviolent Communication, krijgen te maken met een opleidingsprocesgang welke omschreven staat op de website van het CNVC. De bij ons gevolgde trainingsuren gelden mee in het certificeringsproces tot Certified Trainer Nonviolent Communication. Vraag ons eventueel om een certificaat van deelname.

Indien gewenst kunnen wij je begeleiden in je certificeringsproces. Vraag naar de mogelijkheden voor mentorschap op maat.

Load More

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.