Mijzelf ontmoeten

jezelf-ontmoetenBah, ik zit helemaal vast! Ik wil van alles, maar er komt niks uit mijn handen. Ik voel mij moe en een beetje overweldigd en ik mis overzicht en inspiratie. Ik weet niet waar ik aan moet beginnen en ondertussen erger ik mij wel dat ik nog niet verder ben met wat er gedaan moet worden. En dan weet ik al wat er aan de hand is. Ik moet weer van alles van mezelf!

Omdat het moet
Het is als een zelf gecreëerd keurslijf, al die eisen waar ik aan wil voldoen. Ik wil mijn passie leven en aan mijn missie werken. Ik wil een bevlogen en professionele trainer zijn. En ik wil een comfortabel inkomen zodat ik daarvan rond kan blijven komen. In een training leerde ik dat ik daarom aan marketing moet doen. Mijzelf laten zien. Met een vaste regelmaat, waar mensen op kunnen rekenen en naar uit kunnen kijken. En waardevolle content bieden.

Dus ik moet bloggen. Zo vertel ik mijzelf dat al een paar weken. En die stem wordt steeds onvriendelijker, want ik heb dat prachtige, inspirerende blog vol waardevolle informatie nog altijd niet geschreven. Het is nog niet af, wat houdt je tegen, je bent toch geen luilak, is er iets mis dan, kom op zeg, gewoon even door de zure appel heenbijten, als je eenmaal aan het schrijven bent dan typt het zich vanzelf, je hebt best tijd maar je bent gewoon ongemotiveerd en zielig aan het doen met je ik-ben-moe gedonder, je komt verdorie net van vakantie, ophouden met miepen nou hoor!

En hoe langer ik in dat verhaal blijf dat ik elke twee weken een blog MOET publiceren, hoe meer ik tegen mijzelf in de weerstand ga. Ik schrijf het gewoon NIET, lekker puh! Dus ja… ik zit helemaal vast.

In de weerstand
Hoe komt het dat ik zo in de weerstand ga tegen mijzelf? Omdat ik mijzelf, door mij in gedachten uit te drukken met het woord ‘moeten’, geen vrijheid geef om keuzes te maken. Mijn behoefte aan autonomie raakt in het gedrang en daarvan ga ik in de verdediging. Tegen mijzelf. Heel onproductief en ook stresserend. Het rottige is dat het dus ook niet helpt om mijzelf te vertellen dat ik maar ‘moet’ stoppen met dingen moeten van mijzelf. Waaaaaaaah! Hoe kan ik dan wel meer keuze en vrijheid ervaren en mijn leven lichter maken door minder te moeten?

 

Door je te ontdoen van al je moeten, ontmoet je jezelf.

 

Jezelf ontmoeten
Een eenvoudige oefening uit de Geweldloze Communicatie om uit de weerstand te komen en meer bewust te worden van je eigen ‘moetens’ is Moeten vervangen door Kiezen. De oefening bestaat uit de volgende vier stappen:

  1. Schrijf alle dingen op waarvan je vindt dat je die van jezelf moet doen. Dit omvat alle activiteiten die je vervelend vind om te doen, maar doet omdat je vindt dat je geen keus hebt.
  2. Herschrijf nu elk punt dat je in stap 1 hebt opgeschreven en begin de zin met: ‘Ik kies ervoor om…’ en ja, je kan soms wat interne weerstand voelen bij deze stap.
  3. Schrijf nu achter elke zin een tweede zinsdeel dat begint met: ‘, omdat ik wil…’. En beschrijf ook de behoefte die je vervult door te kiezen om, wat in eerste instantie onaangenaam voelt, te doen.
  4. Als je de zin nu terugleest en even stilstaat bij je motivatie, wat komt er dan bij je op? Bewust kiezen betekent natuurlijk ook dat je ervoor kunt kiezen om het niet (meer) te doen of iets anders te gaan proberen. En? Wil je het nu nog steeds doen?

 

De groeten met moeten!

 

Wat wil ik?
Toen ik zelf de oefening deed merkte ik dat ik zo streng tegen mijzelf praat omdat ik echt heel erg gepassioneerd ben om Geweldloze Communicatie te delen met de wereld. En kon ik voelen hoe bang ik wordt van het idee dat dit misschien niet meer zou lukken als ik onvoldoende mensen bereik met mijn boodschap. Terwijl ik daarop reflecteer voel ik hoe schaars en beperkt dit voelt. Uiteindelijk gaat het mij er niet om om zoveel mogelijk mensen te bereiken maar om de ‘juiste’ mensen aan te spreken. Die zich vinden in mijn visie en er graag meer over willen weten. Met dit besef overheerst mijn behoefte om echt en open te zijn in mijn blogs. En om deze te schrijven vanuit een fijne energie, als kado, gewoon omdat ik het zo graag wil delen en niet als een middel om iets te verkrijgen. Ik beslis dat ik, in plaats van te streven om heel regelmatig te schrijven, zal zorgen dat ik de tijd vrijmaak wanneer de inspiratie toeslaat en ik echt iets te melden heb. Omdat het zo fijn is om in het moment te zijn en te delen vanuit mijn hart. In het vertrouwen dat dit is wat ook anderen in hun hart raakt en juist die personen aanspreekt die ik graag in mijn trainingen wil ontmoeten.

GRATIS BONUS
Nooit meer iets moeten in 4 simpele stappen. Download het werkblad en ont-moet jezelf. Helemaal gratis.

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.