19 januari 2016

Veelgestelde Vragen

Geweldloze Communicatie

Er zijn mensen die Geweldloze Communicatie zien als een spirituele beoefening, een manier om in het leven te staan. En je kunt het heel goed gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling en spirituele groei. Maar ik zal het niet gaan hebben over auras en stralingen. We werken met wetenschappelijk onderbouwde concepten die je waarschijnlijk al bekend zijn. En het is ook niet vaag of abstract. Voor mij is Geweldloze Communicatie het meest concrete en praktische gereedschap om relaties te verbeteren die ik ken. Met een overzichtelijk model en heldere stappen. Het beperkt zich niet tot een meditatiekussen of afgezonderde retraite maar is meteen toepasbaar in je dagelijks leven en in al je interpersoonlijke relaties.

Dat gezegd hebbende gaat Geweldloze Communicatie wel over verbinding, vraagt het een bepaalde kwetsbaarheid en wordt er gesproken over gevoelens. Je krijgt het van mij niet op een mechanische manier aangeleerd, maar als iets dat authentiek doorvoeld is. Je leert uit te drukken wat er werkelijk in je omgaat, te spreken vanuit je diepste waarden. En daarbij zijn ontspanningsoefeningen, meditaties en visualisaties ondersteunend. Als je je hier niet prettig bij voelt of het niks voor je is zou het zo kunnen zijn dat je het zal beoordelen als ‘zweverig’.

Geweldloze Communicatie is een revolutionaire methode voor bewustzijnsvergroting, persoonlijke groei en het ontwikkelen van je emotionele intelligentie, vermomd als een simpel communicatiemodel. Het communicatiemodel helpt je om bewust te worden van wat het contact blokkeert én is een concreet hulpmiddel om, in plaats van op de automatische piloot te reageren, je intentie bij compassie te houden en dit ook over te brengen aan de ander. Het wordt overal ter wereld succesvol gebruikt in gezinnen, scholen, het bedrijfsleven, in gevangenissen en andere instituten. Het wordt ook politiek gebruikt als een tool voor het oplossen van conflicten en bemiddeling tussen groepen, volksstammen en regeringen. En bovenal wordt het door beoefenaars gebruikt in hun persoonlijke levens, in de communicatie met familie, vrienden, collega’s, buren en ga zo maar door…

In dit artikel vind je een overview van het communicatiemodel.

Je zou het zo kunnen gebruiken. Je leert een manier van spreken die de kans op medewerking en harmonie vergroot. En dan zou je focus kunnen worden dat je wil dat je kind altijd ‘Ja’ zegt wanneer je op deze manier probeert te communiceren. In plaats van verbinding te maken met je kind, ga je misschien verwachten dat je meteen je zin krijgt. Nu is het zo dat je kind meer reageert op hoe je iets zegt dan de woorden die je kiest. De communicatietechnieken die je zult leren werken dan ook alleen als je intentie werkelijk is om te verbinden met je kind, ook open te staan voor diens behoeften en om eventueel een ‘nee’ te horen.

Ik krijg ook weleens de vraag of je je kind geen woorden in de mond legt door te raden naar gevoelens en behoeften. Ook hier maakt de intentie waarmee je het vraagt het verschil. Ben je open om te horen hoe het echt voor je kind is? Of denk je ergens; ‘ik erken toch je gevoel, is het nou nog niet gedaan?’. In de trainingen besteden we dus veel aandacht aan het gewaarworden van onze intentie en die om te buigen naar een staat van zijn van waaruit verbinding kan ontstaan.

Load More

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.