Het grootste kado dat je je vrouw kunt geven

giraffe-gift-wrap-pack“The greatest gift that you can ever give a woman, is the freedom of her self-expression.”

~ Diego Cassina

Ik zag een video op mijn facebook timeline voorbij komen en ik was meteen verkocht. Niet alleen resoneerde het met dat diepe verlangen in mij voor zelfexpressie, maar heb ik ook zelf mogen ervaren hoezeer het de band met je partner verdiept wanneer hij écht kan luisteren naar je. Dus volmondig Ja! Je hebt zeker een punt Diego.

Empathie van je partner
Jarenlang was het een punt van strijd tussen mij en mijn man. Ik vond dat hij niet luisterde naar mij en hoe harder ik dat riep hoe meer hij dichtklapte. Tot ik Geweldloze Communicatie leerde kennen. Er ging tijd overheen voordat ik voldoende veiligheid en bekwaamheid ervaarde en het eens op mijn man durfde uit te proberen. Maar wanneer ik er de moed voor had (en dat was niet vaak, want door de jaren heen had ik nogal wat ‘bewijs’ verzameld dat de communicatie tussen ons totaal niet liep), dan merkte ik wel dat ik mij meteen zoveel meer verbonden met hem voelde. Ik moest er wel veel moeite voor doen, zorgen dat ik driedubbele giraffenoren ophad en steeds de jakhals bij de oren trekken Ik vond het dus spannend en lastig om te doen, en had ook vaak de gedachte dat ik altijd maar de perfecte giraf moest zijn zodat wij fijn konden communiceren en dan voelde ik mij meteen ontmoedigd en had ik helemaal geen zin meer om die moeite te doen. Kortom, ik verlangde er zelf ook heel erg naar om met empathie gehoord worden, meer wederkerigheid in de kwetsbaarheid.

Het kan toch niet zo zijn dat ik altijd maar als enige de giraffenoren op moet zetten om onze relatie te redden!

En toen volgde Pepijn ook eens een introductietraining. Meteen voelde het voor mij veiliger om af en toe eens wat Geweldloze Communicatie toe te passen. Hij wist nu in ieder geval dat het niet mijn intentie was om hem te psychologiseren of mijn zin te krijgen met een mooie communicatietruuk. En meer en meer durfde ik mijzelf eerlijk en open op te stellen tegen hem. Toen we geconfronteerd werden met een hele vervelende dreiging die veel energie van ons wegzoog en we allebei beseften dat we elkaars steun en hechtheid als gezin meer dan ooit nodig hadden ging Pepijn akkoord met het regelmatig samen oefenen met empathie.

Empathie oefening voor partners

De moeilijkste tijden doorstaan en onze relatie versterk met een kookwekker.

We prikten een moment om dagelijks een half uurtje samen empathie uit te wisselen. Om het zo makkelijk mogelijk te maken om die dagelijkse afspraak aan te gaan zorgden we dat het bij een kort en strak afgebakend verbindingsmoment bleef, waarbij we om de beurt 10 minuten in stilte naar elkaar luisteren met daarna 5 minuten om te reageren. Als er iets tussenkomt dan is het ook niet erg als het niet door kan gaan, het is niet de bedoeling dat het als een verplichting gaat voelen. En om te waken dat het niet steeds uit ging lopen gebruiken we een kookwekker om de tijd te bewaken. Ook voor de kinderen was het zo een duidelijk afgekaderd moment en zij leerden al snel dat we tijdens dit half uurtje niet gestoord wilden worden en gunnen ons deze ruimte, wetende dat we al snel weer helemaal beschikbaar zijn voor hen. Dit dagelijks doen bracht ons op zich al veel dichter bij elkaar, maar na ongeveer een maand volgde er ook bevestiging dat de training mijn man’s empathiespieren flink ontwikkeld had en van het gegroeide vertrouwen en de liefdevolle verbinding tussen ons. Wat concreet nieuw ‘bewijs’ als tegenwicht voor al die keren dat het contact juist niet lekker liep.

Het grootse kado van mijn partner
Ik had een enorme trigger, die me overviel, had totaal niet gemerkt dat ik de verbinding met mijzelf zo kwijt was, ware het niet dat ik ineens een enorme jakhals was naar mijn oudste zoon. Super pijnlijk, schaamte, spijt, en zodra we in de auto naar huis zaten en ik even kon bellen zocht ik empathie. Ik had al de WhatsApp groep geprobeerd voor noodempathie, twee vriendinnen gebeld die niet opnamen. Mijn man bellen voor empathie kwam niet eens in mij op gezien de heftigheid die ik van binnen voelde. Mijn grootste oordeel over hem is dat hij compleet afhaakt als het ook maar een beetje emotioneel wordt (Sjaak Afhaak heb ik hem weleens in een boze bui genoemd). Helaas, dan maar wat zelfconnectie proberen… Maar toen zag ik dat ik te laat thuis zou zijn voor een afspraak dus belde ik naar huis om manlief te verzoeken vast Skype op te starten voor het geval dat. En ineens hoorde ik mijzelf ook nog vragen of hij druk was met iets en of we dan even ons dagelijks afstem-halfuurtje konden doen (welke we meestal overslaan als een van ons later thuis is).

Hij had tijd. En zelf een hele prima dag gehad, ik mocht zijn 10 minuten ook wel hebben als het moest. Dus toen ging ik lekker van leer. Even mijn jakhalzen laten rennen, en om een herformulering gevraagd. En toen ik merkte dat hij mij echt begreep kwamen de tranen en al gauw kon ik stoppen met het zelfverwijt, kwam er duidelijkheid en een verzoek aan mezelf. Wow!

Wat was er gebeurd?
Toen ik thuiskwam heb ik hem gevraagd hoe het eigenlijk voor hem was om naar mij te luisteren. Hij zei dat hij echt kon voelen dat ik mij heel erg alleen had gevoeld en dat het hem geraakt had. En ik zei dat ik zijn aanwezigheid en compassie ook echt had kunnen voelen. Dat ik daar ontzettend dankbaar voor ben, omdat ik al jaren ernaar verlang dat hij zo naar mij zou kunnen luisteren. En ik vroeg of hij kon duiden wat nou het verschil was, waarom hij nu wel ineens zo naar mij kon luisteren. Zijn antwoord was dat hij zich nu veilig genoeg voelt om mee te voelen, om het ook toe te laten wanneer het hem raakt. Door het dagelijks oefenen heeft hij kunnen ervaren dat daar niks ergs aan is en dat ik het uiteindelijk zelf wel oplos, dat het echt genoeg is als hij alleen maar luistert. En dat hij uberhaupt meer bewust is van wat hij voelt. En nog wat meer over hoe hij baalt dat hij dat zo is kwijtgeraakt en trots en geïnspireerd is door de zo vanzelfsprekende emotionele intelligentie van onze zoons. Wat ik hoor als waardering voor alle moeite die ik erin steek om mijzelf te verdiepen in Geweldloze Communicatie en Onvoorwaardelijk Ouderschap om onze jongens dit mee te kunnen geven.

Oefening:
Hoe werkt de relatieoefening voor partners? De volgende structuur heeft voor ons heel goed gewerkt:

 1.   1 minuut: Korte check-in, hoe voelen jullie je allebei?
 2.   10 minuten: Partner A vertelt, partner B luistert met stille empathie (met aandachtige aanwezigheid, zonder te onderbreken)
 3.   4 minuten: Partner B herformuleert kort (in eigen woorden wat die gehoord heeft), partner A kan dan nog wat verder uitdiepen of aanvullen tot die zich echt gehoord voelt
 4.   10 minuten: Partner B is nu aan de beurt om te vertellen, partner A luistert met stille empathie
 5.   4 minuten: Partner B reflecteert wat die gehoord heeft, partner A vult eventueel wat aan of deelt hoe het was om zo gehoord te worden
 6.   1 minuut: Korte check-out, nu kun je beiden delen hoe je je nu voelt, vieren en rouwen of je dankbaarheid uiten

Korter kan ook, maar liever niet veel langer als je er echt een bijna dagelijkse gewoonte van wilt maken. De kans is dan groot dat het uitputtend wordt en je er stiekem steeds meer tegenop gaat zien. Houd het afgekaderd en duidelijk voor beide partijen, dan is het het makkelijkst om vol te houden en wordt het een een duurzame oefening en investering om je relatie te verbeteren.

Tips
Als jij en je partner worstelen om jullie relatie leuk te houden, echte verbinding missen en beiden gemotiveerd zijn dan raad ik je aan om te beginnen deze oefening minstens 2x per week te doen. Wat tips die je kunnen ondersteunen om van deze oefening een succes te maken:

 • Zorg ervoor dat de intentie duidelijk is. Het gaat om emotionele hygiene en het oefenen met empathie. Niet het aangaan van een uitdagende dialoog over iets wat partner deed dat je raakte of het oplossen van langlopende conflicten.
 • Gebruik een kookwekker of de timer op je telefoon om de tijd te bewaken. Zelfs als je hierdoor midden in een zin wordt onderbroken, houd je aan de afgesproken structuur en ga door met de volgende stap. Dit geeft duidelijkheid en iets om op te rekenen, waaronder zorg dat jullie allebei aan bod komen. Het voorkomt ook frustratie als het langer duurt dan gepland en je misschien tegenzin opbouwt tegen de oefening, wat zonde is.
 • Je hoeft niet interessant te klinken of iets wezenlijks te vertellen te hebben. Deel gewoon wat er op dat moment in je omgaat. Wat leeft er in je? Wat neemt ruimte bij je weg? Dit is jouw tijd om aandacht te ontvangen. Als je niets te vertellen hebt, dan kun je de aandacht van je partner ook in stilte ontvangen.
 • De luisteraar geeft geen adviezen, hoeft niks op te lossen of te analyseren wat de ander zegt. De luisteraar heeft maar één taak en die is om de schoonheid te horen van wat de ander deelt door diens woorden heen.
 • Het spiekbriefje hebben wij standaard op tafel liggen. Dat geeft houvast bij het reflecteren van wat je gehoord hebt. Door de gevoelens en behoeften te benoemen is de kans groter dat je partner zich echt gehoord voelt.

Meer lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.