Wat doe je als je je partner het liefst de nek om zou willen draaien?

“My goal in life isn’t to be perfect, but to be progressively less stupid.” 

Marshall B. Rosenberg

We zijn alweer een paar weken terug uit Schotland, waar we een maand op een boerderij hebben gepast. We zaten zo’n 100 km ten Noorden van Edinburgh in ‘the middle of nowhere’ op wat kippen, eenden, een kat en af en toe wat nieuwsgierige buren van verdrerop de heuvel na. We hebben genoten van de rivieren en ik heb met de jongens eindeloos veel dammetjes en steenmannen gebouwd. We waren onder de indruk van alle soorten mos overal, de prachtige bospaden naar mooie watervallen, en de eeuwenoude stenen muurtjes tussen de landerijen. Op het grote erf heb ik met de jongens een hut van takken gemaakt en in de avonden vuurtjes gestookt. Het verlangen om in de natuur te wonen is alleen maar gegroeid. Astara was door haar zwangerschap wat minder mobiel en heeft daardoor vanuit bed gewerkt aan de online ouderschapstraining. Hoogtepunt in Schotland was een ceilidh, een traditioneel Schots dansfeest op live muziek, waar we ons met z’n allen helemaal in het zweet hebben gedanst.

Trainers in conflict
En dan nu de andere kant van de medaille. Naast dit rooskleurige verhaaltje hierboven, hebben we als gezin natuurlijk ook conflicten. Stiekem dacht je misschien dat twee trainers Geweldloze Communicatie altijd in verbinding zijn. Nou mooi niet dus! Hoe graag ik ook het goede voorbeeld wil geven, het is niet altijd helemaal harmonieus. Meer en meer leer ik dat het, ook mét Geweldloze Communicatie, helemaal niet perfect hoef te gaan, en dat een conflict niet het einde van de wereld is. Elk conflict is een kans om elkaar nog beter te leren kennen, en ook de weg naar meer zelfkennis en compassie voor mijzelf.

Ik dacht haar te verwennen door sinaasappels te schillen en bij haar te brengen.

 

Terug in verbinding
Onze workshop Liefde = Luisteren is speciaal voor stellen die willen leren hoe je in een relatie (weer) tot verbinding kan komen. Want wat doe je dan, als je je partner het liefst de nek om zou willen draaien? Eerlijk gezegd, dat overkomt mij regelmatig! Af en toe kook ik van woede, omdat ik vind dat Astara iets doet wat écht te ver gaat. Zoals in Schotland dacht ik haar te verwennen door sinaasappels te schillen en deze bij haar te brengen. Ik liep met het bord geschilde sinaasappels de toillet in en wilde ze aan haar geven. Toen zei ze: ‘Kom me geen fruit brengen als ik op het toilet zit zeg!’.

Ik was woedend. In plaats dat ze me bedankte en zei ‘wat lief van je’, of iets als ‘schatje ik zit nu op het toilet, kan je ze ergens anders neerzetten?’ kreeg ik dit te horen! Wat nu?

O ja, ik bedacht me: Liefde = Luisteren naar mezelf. Ik ging even de tuin in en zei tegen mezelf: ‘Jort je hebt niks fout gedaan’. Mijn intentie was goed. Ik wilde haar verwennen. Ik zuchtte. Ik dacht na over hoe leuk ik het vind om iemand te verrassen/verwennen. Opeens kwam er waardering voor mezelf: ‘Jeetje Jort, wat ben je een goeie gast en wat ben je toegewijd om te geven!’. Zucht! Yes dat is het dacht ik: ‘Los van hoe mijn partner reageert, hou ik van mezelf!’ Ik ervoer meteen meer ruimte in m’n hart. Ik hield weer van mezelf en hield weer van Astara. Er was nu ook weer ruimte om naar haar te luisteren. En te snappen hoe irritant het is als iemand je keer op keer eten brengt als je net wat privacy kunt gebruiken!

Time in
Vaak willen we bij ruzie het liefst dat het meteen uitgepraat kan worden. Maar vaak is dat contraproductief, omdat we hoog in de emotie zitten of in een vecht/vlucht reactie. Voor je het weet escaleert het dan juist. Herinner jezelf en je partner er dus aan dat je beter even kunt afkoelen, en stel elkaar gerust dat je er straks echt op terugkomt. Dat je wegloopt is niet bedoeld om de ander te straffen, maar om goed voor jezelf te zorgen, zodat je er ook weer voor de ander kunt zijn. Het kan helpen om een concreet tijdstip af te spreken waarop je er samen op terugkomt voor je jezelf even afzondert en verbind met jezelf.

Meer tips en oefening?
Luisteren naar jezelf en naar je partner is niet gemakkelijk op het moment dat de gemoederen hoog opvlammen en oude patronen van reageren opspelen. Wil je graag in een veilige omgeving oefenen zodat je bij een volgend conflict bewuster kunt kiezen hoe je het aan wilt pakken? Lees hier meer over de workshop Liefde = Luisteren.

Om de geleerde vaardigheden tot in je vezels te intergreren en belichamen, daar gaat wel wat meer tijd overheen. In ons jaarprogramma kun je, op een heerlijke boerderijlocatie, samen met je partner en andere gelijkgestemde stellen, over langere tijd oefenen met verschillende thema’s uit jullie dagelijks leven. Een heerlijk kado van een paar weekenden in verbondenheid en community met gezond eten, in de natuur en in goed gezelschap. Meer informatie op de pagina van de jaartraining Liefde = Luisteren.

Meer lezen?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.