Voel je gevoelens?

Feelings“The best way out is always through.”

          ~ Robert Frost

 

Laatst schreef ik dat het nut van emoties is om doorvoeld te worden en betekenis te geven. Wanneer ze door je lijf kunnen gaan en daar hun werk doen zonder te worden geblokkeerd, gesust, ervan afgeleid of onderdrukt, volgt vaak duidelijkheid. Je krijgt helderheid over de behoeften die de aanleiding zijn voor deze gevoelens. Je intuitie kan spreken, creatieve oplossingen volgen als vanzelf. Ik zie gevoelens als de taal die ons lichaam met ons spreekt. Wanneer je de wijsheid van je lichaam ten volle kunt gebruiken en leert luisteren naar de signaalfunctie die je gevoelens hebben, lossen veel problemen zich vanzelf op.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat dan? Je gevoelens toelaten, er laten zijn… Naar je gevoel toegaan… Ruimte geven aan je emoties… Voor de meeste mensen zijn dit geen heel praktisch uitvoerbare verzoeken. Misschien vind je het zelfs klinken als zweverig gedoe. Ik zal proberen een handleiding te geven hoe dit er in de praktijk uitziet.

Pijn vermijden
Wanneer we pijnlijke gevoelens ervaren (stress, onrust, bezorgdheid, overweldiging, frustratie) is onze eerste neiging om ons ervan af te keren. Ons reptielenbrein maakt geen onderscheid tussen fysieke en mentale pijn. De instinctieve reactie die we erop hebben is dus hetzelfde als bij lichamelijke sensaties. Wanneer je het heet hebt zoek je verkoeling. Wanneer je dorstig bent dan drink je. Vanuit evolutionair oogpunt is deze neiging om pijn te vermijden en genot te zoeken een handige overlevingsreactie. Wanneer het om complexe emoties gaat zorgt reactiviteit echter vaak voor problemen.
Onze neiging om genot te zoeken wanneer we pijn ervaren leidt bij mentale pijn vaak tot destructief gedrag: goedpraten, rationaliseren, bekritiseren, kwaad worden, schuld zoeken, de ander beschamen of nare gevoelens onderdrukken met verslavend gedrag en andere gewoonten die afleiden van de pijn.

Voelen van je gevoelens
Dit doorbreken kan dus door je te realiseren dat je deze neiging hebt en je gevoelens te gaan doorvoelen. Stap voor stap ziet dit er zo uit:

  • Spreek met jezelf af om te stoppen en pauzeren, elke keer wanneer je een pijnlijk gevoel bemerkt. Breng je aandacht naar dat gevoel en wees open en nieuwsgierig ernaar. Vraag jezelf bijvoorbeeld: Wat voor gevoel is dit (gekwetst, verdrietig, bang, ontmoedigd etc.)? Waar in mijn lichaam huist dit gevoel? Hoe smaakt dit gevoel, hoe groot is het, welke kleur heeft het? Is er een beeld of herinnering dat opkomt met dit gevoel?
  • Erken en benoem ook de impuls om van dit gevoel weg te vluchten. Bijvoorbeeld je neiging om te gaan snoepen, je terug te willen trekken, om te razen en tieren, jezelf te bekritiseren omdat je je niet positief gestemd voelt of jezelf berispen dat je moet leren loslaten etc.
    Kies er nu heel bewust voor om NIET op deze impuls te reageren.
  • Breng je aandacht terug naar je gevoel. Kijk er met compassie en zonder oordeel naar of gebruik de eerder genoemde vragen om te reflecteren op deze emotie.
  • Benoem de onvervulde behoefte die de aanleiding is voor dit gevoel.
  • Benoem eventueel een kleine stap die je nu kunt zetten om concreet aan deze behoefte te voldoen.

Elke keer dat je op deze manier je reactiviteit kunt doorbreken en vanuit verbinding met jezelf bewust kunt kiezen hoe je wil reageren, zul je meer kracht en emotionele vrijheid ervaren.

Tip:
Probeer er eens op te letten hoe vaak jij een neiging bemerkt om mentale pijn te verdringen op de manieren zoals hierboven beschreven. En kies er eens bewust voor, wanneer je dat bemerkt, dit te noteren. Dan kun je op een rustig moment, wanneer je tijd en ruimte hebt ongestoord oefenen met het voelen van je gevoelens. Mijn spiekbriefje met gevoelens en behoeften is hiervoor een handig hulpmiddel.

Ik ben erg benieuwd of je hiermee uit de voeten kunt. Of je meer persoonlijke kracht ervaart wanneer je je gevoelens kunt laten zijn, of dat je misschien nog vragen of twijfels hebt. Ik hoor graag van je, je kunt hieronder (⇓) je reactie kwijt.

Geef een reactie

Password Reset
Please enter your e-mail address. You will receive a new password via e-mail.